Uzasadnij, że spośród dziesięciu liczb naturalnych dodatnich można wybrać co naj
Gienek: Uzasadnij, że spośród dziesięciu liczb naturalnych dodatnich można wybrać co najmniej dwie
takie, których różnica dzieli się przez 9.
12 lis 19:59
PW: Każda liczba naturalna da się przedstawić w postaci 9k+r, 0≤r≤8.
Jeżeli liczb jest 10, to któraś z reszt musi się powtórzyć (reszt jest co najwyżej 9), to
znaczy wśród danych 10 liczb pojawią się co najmniej 2 takie, nazwijmy je m i n,
że dla pewnej r
m = 9k1 + r
n = 9k2 + r.
m − n = 9(k1 − k2),
co należało udowodnić.
13 lis 00:11