trygonometria
Misiek: Zbadaj czy istnieje kąt ostry α gdy: tgα = 2 − √3 i ctgα = 2 + √3
12 lis 19:58
Mati_gg9225535: | | cosα | |
tgα={sinα}{cosα} ctgα= |
| |
| | sinα | |
| | 1 | |
L= |
| = .... =P zatem istnieje taki kąt α |
| | tgα | |
12 lis 20:01
Mati_gg9225535: | | sinα | |
tgα= |
| *  |
| | cosα | |
12 lis 20:01
Mati_gg9225535: podstaw za tg 2−√3 i wyciągnij niewymierność z mianownika
12 lis 20:02
Mati_gg9225535: za pomocą wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b) = a2−b2
12 lis 20:02
krystek: tgx*ctgx=1
12 lis 20:03
krystek: 4−3=1 i koniec
12 lis 20:04
Misiek: | | 1 | |
a co jeśli mam ułamek np. sinα = |
| i tgα = 2 |
| | 4 | |
12 lis 20:06
krystek: | | sinx | |
tgx= |
| wylicz cosx i wówczas |
| | cosx | |
sin
2x+cos
2x=1
12 lis 20:11
Misiek: dzięki
12 lis 20:17
krystek: ok
12 lis 20:26