Proszę o sprawdzenie pochodnej.
student.: Witam!
Jeszcze jedna pochodna:
| d(4wsin(αt)*cos(αt)) | |
| = |
| dt | |
Wyszło mi:
4w
2cos
2(αt) − 4w
2sin
2(αt) − czy dobrze?
Bardzo proszę o sprawdzenie...
12 lis 19:56
student.: proszę bardzo, jest mi to bardzo potrzebne bo dalszego działania z fizyką...
12 lis 20:03
student.: pomozecie?
12 lis 20:10
student.: halo?
12 lis 20:19
Krzysiek: brakuje 'α'
jak liczysz pochodną np. (sin(αt))' =cos(αt) *(αt)' =cos(αt) *α
12 lis 20:22
Mila: (4wsin(αt)*cos(αt))'=4w*(acos(at)cos(at)+sin(at)*(−sin(at))*a)=
=4wa*(cos2(at)−sin2(at))=4wacos(2at)
12 lis 20:28
student.: a jeśliby to było tak:
| d(4ωsin(ωt))*(cos(ωt)) | |
| to wtedy byłoby ok?  |
| dt | |
12 lis 20:44
student.: w sensie czy wtedy wynik:
4ω2cos2(ωt) − 4ω2sin2(ωt) były ok?
12 lis 20:45
student.: 4ω2(cos2(ωt) − sin2(ωt))
o to chodziło mi
12 lis 20:49
student.: pomozecie?
Wiem, ze to moze być kłopotliwe ale ja bez tego nie mogę ruszyć dalej...
12 lis 20:52
Mila: 4w2*(cos2(wt)−sin2(wt)) i zgadza się z Twoim.
12 lis 20:56
student.: czyli udało mi się? I to jest dobrze, tak?
12 lis 20:59
student.: hmm?
12 lis 21:02
student.: proszę potwierdzić, bądź zaprzeczyć nooo .
12 lis 21:07
Mila: Tak.
12 lis 21:07
student.: dziękuje Mila.
Zawracam głowę, ale muszę się tego nauczyć i muszę ogarnąć zadanie domowe bo inaczej, będzie ze
mną źle.
Tak czy siak, bardzo dziękuje.
12 lis 21:14