wykres
Magda: naszkicowac wykres arcsin(sinx)
arcsinx potrafie narysowac, ale ten wykres to juz wyzsza matematyka

tylko tyle wiem ze okres bedzie wynosic 2π...
12 lis 19:51
Magda: podbijam
12 lis 20:38
PW: f−1(f(x)), to tak jak √x2 (oczywiście trzeba uwzględnić przedziały, na których funkcja
jest różnowartościowa, bo tam istnieje funkcja odwrotna).
12 lis 23:12
Mila:

D:
x∊R
| | π | | 3π | |
Funkcja jest okresowa i rozważę w przedziale <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Dla x∊(U{−π}{2; |
| ) dziedziną arcusa jest zbiór wartosci sinx czyli <−1;1> |
| | 2 | |
arcsin(sinx)=x zielona gałązka
| | π | | 3π | |
dla x∊< |
| ; |
| ) sinus jest ujemny, |
| | 2 | | 2 | |
| | −π | | π | |
argument x=π+v, gdzie v∊ |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
arcsin(sinx)=arcsin(sin(π+v))=arcsin(−sinv)=−arcsin(sinv)=−v=π−x
13 lis 00:55
Magda: dziekuje

a jak bedzie wygladal wykres sin(arcsinx)
13 lis 08:14
13 lis 08:18
Magda: dzieki!
13 lis 08:18
Mila: Wykres f(x)=sin(arcsinx)=x ma taką postać( jak wskazała Ania), ponieważ dziedziną f(x) jest
przedział<1;1>.
13 lis 15:04