2x+y=4 → y = −2x+4
obliczamy współrzędne punktu A
y = 0
−2x+4 = 0
x = 2
A(2, 0)
obliczamy wspórzędne punktu B
x = 0
y = 0 + 4
y = 4
B(0, 4)
2x+y=12 →y = −2x + 12
obliczamy współrzędne punktu C
x = 0
y = 0+12
y = 12
C(0, 12)
obliczamy wspórzedne punktu D
y = 0
0 = −2x + 12
x = 6
D(6, 0)
obliczamy odcinek AB
AB = √(xB−xA)2 + (yB−yA)2 =
obliczamy odcinek CD
CD = √(xC−xD)2 + (yC−yD)2 =
obliczamy wysokość trapezu( odleglość prostych równoległych)
| |b2−b1| | ||
h = | gdzie y1 = ax + b1 y2 = ax + b2 | |
| √1+a2 |
| a+b | ||
P = | *h | |
| 2 |