zad
sylwia gdańsk: przekształć wyrazena tak aby mozna bylo zosatosowac wzory Viete'1 a) x12+x22
b)1/x1=1/x2
18 maj 15:16
sylwia gdańsk: 1/x12+1/x22
d) 9x1−x2)2
e)(1/x1=1/x2)2
18 maj 15:17
sylwia gdańsk: wie ktos?
18 maj 15:17
18 maj 15:19
sylwia gdańsk: czyli to pierwsze bedzie jak?
18 maj 15:20
tim: Tam jest pięknie wytłumaczone.
18 maj 15:22
xpt: pierwsze masz (x1+x2)2−2x1x2
18 maj 15:22
sylwia gdańsk: nom i?
18 maj 15:23
Eta:
Witam

a)
x
12 + x
22 = ( x
1 +x
2)
2 − 2*x
1*x
2
i już możesz zastosować wzory Viete
'a
x
1 + x
2 =
−ba
x
1*x
2 =
ca
zatem:
x
12 +x
22 = (
−ba)
2 − 2*
ca
b)
podobnie

c)
napisz porządnie i d) też .......
18 maj 15:24
tim: Hej Eta
18 maj 15:24
sylwia gdańsk: a mzoe ktos powiedziec jakie sa wzory?
18 maj 15:24
sylwia gdańsk: dzx eta
18 maj 15:27
sylwia gdańsk: juz pisze za minute
18 maj 15:28
18 maj 15:28
sylwia gdańsk: 1/x12+1/x22
18 maj 15:28
sylwia gdańsk: (x1−x2)2
18 maj 15:30
sylwia gdańsk: (1/x1+1/x2)2
18 maj 15:31
sylwia gdańsk: (x1+302+(x2+3)2
18 maj 15:31
sylwia gdańsk: (2x1−x2)2+(x1−2x2)2
18 maj 15:32
sylwia gdańsk: (1/x12−1/x22):(x1−x2)
18 maj 15:32
sylwia gdańsk: x13+x23
18 maj 15:33
sylwia gdańsk: x13−x23/x2−x1
18 maj 15:33
Eta:
drugi przykład:
( x
1 − x
2)
2 = x
12 − 2x
1*x
2 +x
22= x
12 +x
22 − 2x
1*x
2=
= ( x
1 +x
2)
2 − 2x
1*x
2 − 2x
1*x
2 = ( x
1 +x
2)
2 − 4*x
1 *x
2
18 maj 15:37
sylwia gdańsk: ETa jak na to patrzec wiem o co chodzi ale jak sie skapnac jak co odjac zeby wyszlo to co ma
wyjsc
18 maj 15:38
Eta:
Pozostałe przykłady podobnie

dasz już radę ......
18 maj 15:38
Eta:
Tak kombinujesz by mieć x1 + x2 i x1*x2
18 maj 15:39
sylwia gdańsk: ok spox a zobaczysz mi to zadanie co jest teraz pierwsze na stronie?
18 maj 15:40
sylwia gdańsk: eta a w b wyjdzie minus b na c moge skrocic te a?
18 maj 15:43
sylwia gdańsk: ?
18 maj 15:45
sylwia gdańsk: eta help
18 maj 15:51
Eta:
zobacz:
podnosisz do kwadratu zgodnie ze wzorem ( a +b)
2 = a
2 +2ab +b
2
więc:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + 2* |
|
|
| | x12 | | x22 | | x12*x22 | |
teraz podobnie jak w poprzednim ,który Ci rozwiązałam:
sprowadzasz dwa pierwsze do wsp. mianownika
zatem:
| | x12 + x22 | | 2 | |
|
| + |
|
|
| | x12*x22 | | x12 *x22 | |
to:
| | (x1 +x2)2 −2x1*x2 +2 | |
|
| |
| | x12*x22 | |
18 maj 15:51
Eta:
Jak już podstawiasz ze wzorów to oczywiście ,że możesz skrócić a , bo a≠0
bo równanie jest kwadratowe>
O to chodzi by poskracać co się da

Rozumiesz już choć troszkę ?
18 maj 15:53
xpt: sylwia gdańsk: ile ty masz lat, że nie wiesz takich banalnych rzeczy?
Żal patrzeć, jak biedna Eta się musi męczyć i pisać takei oczywiste oczywistości . . .
18 maj 15:55
Eta:
z tego pierwszego masz teraz tak:
więc masz:
−ba *
ac
bo mnożysz przez odwrotność oczywiście

skracasz a i masz
tylko
−bc
18 maj 15:56
sylwia gdańsk: ale chodzi mi o b
18 maj 15:56
sylwia gdańsk: xpt mam 17 lat
18 maj 15:57
sylwia gdańsk: ale nei mialam tego na lekcji a mam to umiec
18 maj 15:57
xpt: to była aluzja do Twoich ambitnych komentarzy w temacie oluśki . . .
18 maj 15:57
Eta:
Witam
xpt , dzięki za troskliwość co do mojej osoby

No..... ręce czasami opadają
18 maj 15:58
sylwia gdańsk: ok eta wiem sory
18 maj 15:59
xpt: nie przepraszaj − każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć bądź nie rozumieć (no, chyba, ze maturę
pisze :P ), po to powstało to forum.
18 maj 16:00
Eta:
Sylwia



wszystkie przykłady bardzo podobnie

Co można , to zawsze skracamy ......
Popracuj trochę sama, to wtedy nauczysz się ...
Napisz wyniki do tych przykładów , sprawdzimy . ok?
18 maj 16:00
sylwia gdańsk: no spox do e to ty zrobiles heh
18 maj 16:03
sylwia gdańsk: no to f to robie jak wzor skroconego i mi wychodzi x22+6X2+9+x12+2x13+9
18 maj 16:05
sylwia gdańsk: jak x do 3 to wzor ten dos zescianu?
18 maj 16:10
Eta:
x
22 + 6*x
2 +9 + x
12 + 6*x
1 + 9=
( x
12 +x
22) +6( x
1 +x
2) + 18=
( x
1 +x
2)
2 − 2*x
1 *x
2 +6( x
1 +x
2) + 18
widzisz już wzory Viete
"a

?
18 maj 16:12
sylwia gdańsk: tak
18 maj 16:13
sylwia gdańsk: sorry ale nei mialam tego na lekcji;−/
18 maj 16:13
Eta:
Chochlik

powinno się zaczynać : oczywiście
x
22
18 maj 16:13
Eta:
znasz wzór a
3 + b
3 = ...... napisz jak wyglada , to dalej Ci pomogę , ok?
Czekam
18 maj 16:14
sylwia gdańsk: wiem spox
18 maj 16:14
sylwia gdańsk: g mam 4x12−4x1x2x22
18 maj 16:16
sylwia gdańsk: na koncu ma byc +x22
18 maj 16:16
sylwia gdańsk: (2x1−x2)2+(x1−2x2)2
18 maj 16:16
sylwia gdańsk: o ten przyklad cholera do dupy si eskopjowalo ale mas zna gorze
18 maj 16:17
Eta:
Czekam na wzór ... a
3 + b
3=............
18 maj 16:18
sylwia gdańsk: mam 4*−b/a−4c/a
18 maj 16:18
sylwia gdańsk: a to przyklad h
18 maj 16:18
sylwia gdańsk: wynik z przykladu g (2x1 sie zaczyna
18 maj 16:20
sylwia gdańsk: i mi wyszlo wlasnie to co napisalam
18 maj 16:21
sylwia gdańsk: wyszko mi to X13 co sie zaczyna
18 maj 16:25
sylwia gdańsk: −b/a=c/a
18 maj 16:25
sylwia gdańsk: + sory
18 maj 16:25
Eta:
( 2x1 − x2)2 + ( x1 − 2x2)2=
= 4x12 − 4x1*x2 + x22 + x12 − 4x1*x2 + 4x22=
= 5x12 + 5x22 − 8*x1*x2=
=5( x12 +x22) − 8*x1*x2=
5[( x1 +x2)2 − 2x1*x2] − 8x1*x2=
= 5( x1 +x2)2 − 10x1*x2 − 8*x1*x2=
5( x1 +x2)2 − 18*x1*x2
widzisz już ...,że można podstawić ze wzorów Viete"a ?
18 maj 16:26
Eta:
Ja cały czas czekam na wzór a
3 + b
3=......
bo za chwilę mnie nie będzie
18 maj 16:27
sylwia gdańsk: a to i dobrze?
18 maj 16:28
sylwia gdańsk: no wiem jaki jest juz zrobilam to i
18 maj 16:29
Eta: OK

Powodzenia.
18 maj 16:29
sylwia gdańsk: i wyszlo −b/a*(−b/a)2+c/a
18 maj 16:29
sylwia gdańsk: a w ostatnim mi wyszlo (−b/a)2+c/a
18 maj 16:31
sylwia gdańsk: a mozesz mi pokazac 1 przyklad z tego zadania z innego postu?
18 maj 16:32
mAGDA:
18 maj 16:32
sylwia gdańsk: magda to sie rozpisalas heheh
18 maj 16:32
MAGDA:
18 maj 16:33
sylwia gdańsk: eta nie obraziles sie chyba
18 maj 16:37