Wielomiany
L.: Rozwiąż równania:
e)(x2−x−6)(x2+4x+4)=0
wiem ze trzeba znalezc miejsca zerowe,problem w tym ze nie wiem jak. Nie bylo mnie na tej
lekcji i nie rozumiem kompletnie jak sie rozumuje.Pomoże ktoś?
12 lis 19:38
qba.: x2−x−6=0 lub x2+4x+4=0
z delty policz miejsca zerowe
12 lis 19:43
L.: a mam tez takie rozwiązanie :
(x−3)(x+2)(x+2)2=((x+2)3(x−3)=0
i tego nie rozumiem...
12 lis 19:49
Krzysiek : Juz to pisalem dzisiaj . masz iloczyn dwoch wyrazen
jedno wyrazenie to x2−x−6 a drugie x2+4x+4 . Kiedy iloczyn jesyt rowny 0 . Bedzie wtedy gdy
albox2−x−6=0 lub x2+4x+4=0 Wyzej CI to napisal kolega .
Teraz nalezy dla kazdego rownania wyznczyc miejsca zerowe i napisac kiedy to wyrazenie jest
rowne 0
Dobrze to tez zrobilas bo x2−x−6=(x+2)(x−3) a x2+4x+4 ze wzoru skroconego mnozenia to
(x+2)2 wiec cale to wyrazenie (x2−x−6)(x2+4x+4)=(x+2)3(x−3) =0 to rozwiazaniem tego
wielomianu bedzie x=3 i x=−2 potrojny
12 lis 21:44