Zadanko
Franki: 1)Wyznacz wszystkie pary liczb calkowitych (x,y) ktore spelniaja rownanie:
(2x−y+1)(x−y+1)=7
Znalazłem takie odp do tego zadania , jednak nie wiem skąd się to wzieło , mógłby mi to ktoś
wytłumaczyć?
2x−y+1=1 i x−y+1=7 lub 2x−y+1=7 i x−y+1=1
2x−y+1 = −1 i x−y+1 = −7 lub 2x−y+1 = −7 i x−y+1 = −1
12 lis 19:37
PW: To proste, jeżeli czynniki po lewej stronie mają być liczbami całkowitymi, a liczba 7 rozkłada
się na czynniki całkowite na cztery sposoby: 7=1*7 lub 7=7*1 lub 7=(−1)*(−7) lub 7=(−7)*(−1),
to ...
13 lis 00:16