Przeksztalcenie wzoru
grono: Z podanego wzoru wyznacz kolejne zmienne
1a = xb+x
Nie wiem jak z tym x sobie poradzic, bo za kazdym razem i tak mam go po dwoch stronach...
12 lis 19:34
Mati_gg9225535:
pomnóż obustronnie równanie przez (b+x) a następnie przez x
x na prawo b zostaje po lewej
z a sie pobaw sam bo łatwiej

dla sprawdzenia:
b = ax − x = x (a − 1)
12 lis 19:39
krystek: przenieść na jedną stronę i wyłączyć przed nawias
12 lis 19:39
krystek: x−ax=−b
x(1−a)=−b
12 lis 19:41
grono: Okej zalapalem, dzieki wszystkim
12 lis 19:46