ASDFG
Szajbus: Wyznacz te wartości parametru m, dla których jeden z pierwiastków równania x
2 −2mx+5=0 jest
| | 1 | |
iloczynem liczby |
| i jednego z pierwiastków równania x2 +4x −4m=0 . |
| | 2 | |
Jedyne co zrobiłem to policzyłem deltę dla obydwu równań.
dla pierwszego Δ=4m−20=4(m−5)
dla drugiego Δ=16+16m=16(1+m)
i co ja mam dalej zrobić ?
ZKS:
Oznaczmy sobie ten pierwiastek jako q. Skoro dla pierwszego równania jest iloczynem liczby
| 1 | | 1 | |
| to |
| q zaś w drugim równaniu jest po prostu pierwiastkiem. |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
{( |
| q)2 − 2 * m * ( |
| q) + 5 = 0 ⇒ |
| q2 − mq + 5 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
{q2 + 4 * q − 4m = 0 / * (− |
| ) ⇒ − |
| q2 − q + m = 0 |
| | 4 | | 4 | |
−(1 + m)q + 5 + m = 0
(1 + m)q = m + 5 dla m = −1 dostajemy 0 = 4 sprzeczność więc możemy podzielić przez (1 + m)
| | m + 5 | | m + 5 | |
( |
| )2 + 4 * ( |
| ) − 4m = 0 / * (m + 1)2 |
| | m + 1 | | m + 1 | |
(m + 5)
2 + 4(m + 5)(m + 1) − 4m(m + 1)
2 = 0
m
2 + 10m + 25 + 4m
2 + 24m + 20 − 4m
3 − 8m
2 − 4m = 0
4m
3 + 3m
2 − 30m − 45 = 0
m = ±1 nie zeruje m = ±2 nie zeruje m = 3 zeruje więc 3 jest pierwiastkiem
4m
3 − 108 + 3m
2 − 30m + 63 = 0
4(m − 3)(m
2 + 3m + 9) + 3(m
2 − 10m + 21) = 0
4(m − 3)(m
2 + 3m + 9) + 3(m − 3)(m − 7) = 0
(m − 3)(4m
2 + 12m + 36 + 3m − 21) = 0
(m − 3)(4m
2 + 15m + 15) = 0 ⇒ m = 3 ∨ Δ < 0