wykazac z definicji granice
student: | | n2−1 | |
Wykazac z definicji lim |
| =−1  pytalem juz o to wczesniej ale zostalo usuniete  |
| | 2−n2 | |
n→
∞
12 lis 19:03
Ajtek:
Podziel licznik i mianownik przez n
2.
Tylko czy to jest z definicji
12 lis 19:05
Krzysiek: zacznij od wyznaczenia 'n' z nierówności:
|a
n −g|<ε
g=−1
przyjmij, że n≥2
12 lis 19:07
student: czemu n≥2 mam przyjac?
tak? i w ten sposob mam dowodzic? w jaki sposob przyjmowac n?
12 lis 19:21
student: ?
12 lis 19:27
Krzysiek: przyjąłem, że n≥2, bo wtedy 2−n
2 ≤0
czyli: n>
√(1+2ε)/(ε)
i niech n
0 =[
√(1+2ε)/(ε)]+1
[ ] −cecha z liczby
12 lis 19:34
student: powiedz mi, czy to jest calkowite wykazanie? nie musze tego pokazac dla roznych ε, chcialbym
lepiej poznac idee

bo nie do konca rozumiem jak to pokazuje ze granica jest −1

wyznaczamy jakies n
o od ktorego po prostu zaczynamy

skad sie potem wzielo +1
12 lis 19:41
Krzysiek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Granica_ci%C4%85gu
czyli masz wykazać, że ∀ε>0 ∃n
0 ∀n>n
0 |a
n −g|<ε
więc dla każdego ε>0 dobraliśmy tak n
0, że dla każdego n> n
0 ta równość zachodzi.
a to +1 , bo jak bierzemy cechę z liczby np. [5.3] =5 więc bezpieczniej dopisywać to +1 (bo i
tak granicę możemy badać od pewnego miejsca)
12 lis 19:48
student: dzieki!
12 lis 19:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
ejjj... a gdzie bliźniaczy temat w którym dałem odpowiedź

bo nie mogę go znaleźć
12 lis 19:52
student: wlasnie ja tez nie moglem >.<
12 lis 20:12