problem z pochodną.
student.: Pochodna:
Mam do policzenia coś takiego:
| d(2sin2(αt)) | |
| − jak to rozwalić? |
| dt | |
Pozdrawiam
12 lis 19:00
Krzysiek: u=αt
z=sinu
(2z2)' =2(z2 )'=2*2z*z'
z' =cosu *u'
u'=α
12 lis 19:03
student.: wyszło mi , że będzie to równe:
4sin(αt)*cos(αt)*w − czy dobrze?
12 lis 19:09
student.: hmmm?
12 lis 19:13
student.: mam jeszcze:
| d(3cos2(αt)) | |
| i wychodzi mi : 6wcos(αt)sin(αt), ok ?  |
| dt | |
12 lis 19:19
student.: − przed 6w, zapomniałem.
12 lis 19:20
student.: proszę o sprawdzenie
12 lis 19:20
student.: sprawdzi ktoś?
12 lis 19:29
Maslanek: To "w", to rozumiem jest to α

W drugim brakuje minusa

(cosx)'=−sinx
12 lis 19:32
student.: tak maślanek. myślałem o omegach a pisałem alfa i się pomyliłem xD ale jest dobrze, więc nie
jest źle
12 lis 19:36
12 lis 19:37
student.: hmmm?
12 lis 19:50