Ilu jest uczniow w klasie ...
M: ilu jest uczniow w klasie jesli wiadomo, ze liczba utworzonych z nich uporzadkowanych trojek
jest 182 razy wiekasza od liczby uczniow?
12 lis 18:59
M: glownie chodzi mi o sposob rozwiazania tego zadania
12 lis 19:01
M: ?
12 lis 19:05
M: pomoze ktos?
12 lis 19:11
pigor: ... nie jestem pewny , ale widzę to tak:: mam tu liczbę
wariacji bez powtórzeń
n=? uczniów w trójki (3−elementowe ciągi)
n ≥3 takie, że
Vnk= 182n ⇔ n(n−1)(n−2)= 182n ⇔ (n−1)(n−2)= 14*13 ⇒
⇒ n−1=14 ⇔
n=15 − szukana
liczba uczniów . ...
12 lis 19:30