ciągi
agnieszka: agnieszka: bardzo proszę o pomoc Dane są liczby a=√3−1 , b=2(2−√3), c=2(3√3−5). Czy dane liczby
a b c mogą być trzema pierwszymi wyrazami geometrycznego
18 maj 14:50
tim: W tamtym poście podano ci wszystkie możliwe warianty:
b2 = ac (najpowszechniejszy)
(2(2−−√3))2 = (√3 − 1)(2(3√3 − 5))
18 maj 15:13
tim: Co jest trundego?
18 maj 15:13
agnieszka: pierwiastki zawsze nawet jak chodziłam do szkoły to nie umiałam tego
18 maj 15:31
tim: √a *
√b =
√a * b
√a *
√a = a
Spróbuj najpierw pomnożyć przez nawias:
a =
√3 − 1
b =
2(2 −
√3)
c =
2(3
√3 − 5)
18 maj 15:32