Nierównośc zadankao
endriu:

Mam do rozwiazania taką nierówność
122x−1 − 1 >(większe równe)
14x
doszedłem do tego etapu
122x−1 − 1 >
122x
122x *
12−1 − 1 >
122x
122x =t
2t
2−t
2−1>0
delta=2
t1=−1 v t2=1
122x=−1
x=0
122x=1
x=0
potem rysuje wykres ale wychodzi mi (0, + nieskonczonośc)
a ma wyjśc (− nieskończonośc, 0 )
jaki wykres trzeba tutaj skonstruowac paraboli bo juz nie wiem
dziekuję za pomoc
pigor: ... no tak, tu widać do czego to, doprowadza mania rozwiązywania
równania zmiennej pomocniczej, a przecież można uczyć rozwiązywania
nierówności "dziwnej zmiennej" jaka by ona nie była i tyle, po prostu np.
tak :
122x−1−1 ≥ 14x ⇔ 2*
14x−1 ≥
14x ⇔
14x ≥ 1 ⇔
⇔
14x ≥
14o ⇔
x ≤ 0 ⇔
x∊(−∞;0 > z własności funkcji malejącej
wykładniczej . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u mnie przedział domknięty, bo piszesz w treści , że mniejsze równe