matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sf
adaaa:
2x+1
Mógłby ktoś pomóc mi obliczyć całkę oznaczoną : ∫
dx
(x
2
+1)
2
(oznaczenie : góra 2 dół 1) Będę bardzo wdzięczna
12 lis 18:55
adaaa:
Pomoże ktośś?
12 lis 19:05
Krzysiek:
podstawienie: x=tgt
2x+1
2x
1
lub rozbić na sumę dwóch całek:
=
+
(x
2
+1)
2
(x
2
+1)
2
(x
2
+1)
2
pierwszą przez podstawienie: t=x
2
+1 a drugą licznik zapisujemy: 1=x
2
+1−x
2
i znów rozbijamy na dwie całki , w pierwszej korzystamy z arctg, a drugą liczymy przez części
12 lis 19:12