Wyznacz pole rombu, wiedząc, że jego obwód jest równy m , a suma długości jego przekątnych
wynosi p . Mam takie "suche" zadanie i nie wiem czy je tez dobrze rozumiem, wg mnie
chodzi o to żeby wyznaczyć wzór na pole rombu, używając tylko tych 2−óch niewiadomych. Bardzo
jestem ciekaw rozwiązań
| e*f | ||
P= | ||
| 2 |
| m | ||
Ob= 4a =m ⇒ a= | , e+f= p | |
| 4 |
| m2 | ||
e2+f2=(e+f)2−2e*f = | ||
| 4 |
| m2 | ef | m2 | p2 | m2−4p2 | ||||||
2ef= | −p2 ⇒ | =P= | − | = | ||||||
| 4 | 2 | 16 | 4 | 16 |
| m2 | ||
2ef= p2− | ||
| 4 |
| 4p2−m2 | ||
P= | ||
| 16 |