matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tg
ania:
tg3x=tgx, czy wie ktos jak to rozpisac?
12 lis 18:28
Maslanek:
tg3x−tgx=0
sin3x
sinx
sin3x cosx − cos3x sinx
−
=
= U{sin(3x−x)}{cos3x
cos3x
cosx
cos3x cosx
sin2x
cosx} =
= 0
cos3x cosx
Czyli po wyznaczeniu dziedziny: sin2x=0
12 lis 18:30