oblicz
Konrad: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania?
mx2 − (2m−1)x + 2m − 1=0
12 lis 18:23
ziąą: Obliczasz delte . Δ= b2 − 4ac.
a = m
b = 2m−1
c = 2m−1
Po obliczeniu delty miejsca zerowe i koniec.
12 lis 18:44
ZKS:
Warunki:
a ≠ 0 ∧ Δ > 0.
12 lis 18:45
Konrad: ile bedzie wynosić Δ bo nie wiem czy dobrze obliczyłem: 4m
2 − 12m+5
12 lis 18:47
ZKS:
Pokaż jak liczysz.
12 lis 18:51
ziąą: 4m
2 − 12m +5 > 0 delta wieksza od zera aby miala dwa rozne rozwiazania. Jeszcze raz delta z
tego rownania i wyjdzie ci wszystko elegancko. oczywiście jak dobrze obliczyłes ale nie chce
mi sie sprawdzac
12 lis 18:53
Konrad: (−2m+1)2 − 4m*2m−1
12 lis 18:55
Konrad: dobrze ta Δ jest obliczona? chyba nie
12 lis 18:57
ZKS:
Jej co zapis.
Δ = (2m − 1)2 − 4 * m * (2m − 1)
12 lis 18:58
Konrad: ile to jest równe właśnie
12 lis 18:58
Konrad: −4m2 + 4m − 1 ? tak jest dobrze?
12 lis 19:03
ziąą: Źle.
12 lis 19:04
Konrad: to jaka ma wyjsc Δ? bo juz nie wiem
12 lis 19:06
ZKS:
Podstaw za (2m − 1) = t i zobaczysz coś.
t2 − 4m * t (wspólny czynnik przed nawias i później wracasz do podstawienia)
12 lis 19:08