??
Mleko: W trojkacie ABC wysokosc CD dzieli bok AB na odcinki AD=3 i DB=5, zas BC=7. Na jakie czesci
dzieli bok CB symetralna boku AB?
18 maj 14:18
tim:

No to prosty Tales.
CD = H
FE = symetralna
BC = 7
CF = x
FB = 7 − x
BD = 5
AD = 3
AE = EB = 4
Na mocy tw. Talesa
EB/BF = DB / BC
4/7−x = 5/7
28 = 35 − 5x
5x = 7
x = 1,4
18 maj 14:35
Mleko: a skad wiadomo ze AE=EB=4
18 maj 14:38
tim: Symetralna odcinka – prosta prostopadła do danego odcinka i przechodząca przez jego środek.
18 maj 14:40
Mleko: aha... dzięki
18 maj 14:43