redukcja tryg.
m: cosφ=√32
sinφ=−12
φ=2π−π6=116π?
12 lis 18:12
ZKS:

.
12 lis 18:15
m: okej
cos2φ=−
√32
sin2φ=
12
tutaj nie mam pojęcia
12 lis 18:22
m: Albo tutaj, żeby nie bawić się w podwojone kąty.
cosφ=√2+√64
sinφ=√2−√64
12 lis 18:28
ZKS:
Zauważamy że:
| √2 + √6 | | 1 | | √2 | | √2 | | √3 | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
sin( |
| ) * cos( |
| ) + sin( |
| ) * cos( |
| ) = sin( |
| + |
| ) = |
| | 6 | | 4 | | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
12 lis 18:33
ZKS:
| | π | | 5 | | π | |
sin( |
| − |
| π) = cos( |
| ) |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
12 lis 18:35
m: rozpisałeś, ale co z cosinusem się stało? dlaczego zniknął?
π8 jak sensownie zredukować?
12 lis 18:40
ZKS:
Wzór:
sin(x) * cos(y) + sin(y) * cos(x) = sin(x + y)
12 lis 18:42
m: nie znałem wzoru, dzięki

tak π/8
12 lis 18:50
ZKS:
| | π | |
Ale co mam z tym zrobić |
| bo nie wiem?  |
| | 8 | |
12 lis 18:52
m: to jest cos+isin, w pierwiastkowaniu 4√i z0 tak mi wyszło
12 lis 19:00
ZKS:
Kolejny wzór:
| | x | | √1 − cos(x) | |
sin( |
| ) = |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | x | | √1 + cos(x) | |
cos( |
| ) = |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | | | √1 − cos(π/4) | | √1 − 1/√2 | |
sin( |
| ) = |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
12 lis 19:05
m: super, dziękować
12 lis 19:32