| 1−cosx | ||
1. limx→0 | ||
| x2 |
| sin6x | ||
2.limx→0 | ||
| sin2x |
| sint | ||
a potem skorzystaj z tego, że: limt→0 | =1 | |
| t |
| sint | ||
2) skorzystaj z tego, że: limt→0 | =1 | |
| t |
| 1−x | |||||||||||
limx→1 | ![]() | ||||||||||
|
| 1−x | 1−x | |||||||||||||||||||||||||||
lim x→1 | = lim x→1 | = | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
| 1−x | π | ||||||||||||
= lim x→1 | * cos( | (1−x)}= | |||||||||||
| 2 |
| 2 |
| 2 | 2 | ||||||||||||||
= lim x→1 | * | * cos 0 = | * 1*1= | . ![]() | |||||||||||||
| π |
| π | π |