1. Wyznacz postać ogólną funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że dla argumentu 3 osiąga
wartość najmniejszą równą −8, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5.
2. Okno ma kształ( patrz rysunek). Obwód okna wynosi 2m. Jaka powinna być długość podstawy
prostokąta, aby powierzchnia okna była największa..
Przepraszam
Mogę zrobić i podać odpowiedzi jeśli to Ciebie pocieszy.
Wiesz odpowiedzi nie bardzo mi pomoga bo poprostu nie umiem.
A moze jakies wskazówki
| 4 | ||
= −14a((6−√3)a−4)= −14(6−√3) a(a− | ) , więc dla | |
| 6−√3 |
| 2 | 2 | |||
a= | = | (6+√3) m ≈ 0,4686 m=46,86 cm powierzchnia P okna | ||
| 6−√3 | 33 |