matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierównosc
endriu:
Rozwiąz nierówność 3*16
x
−7*12
x
+4*9
x
<= 0 <= − mniejsze równe \ z góry dziękuje za pomoc
12 lis 17:45
ZKS:
1
3 * 16
x
− 7 * 4
x
* 3
x
+ 4 * 9
x
≤ 0 / *
3
x
* 4
x
4
3
3 * (
)
x
− 7 + 4 * (
)
x
≤ 0
3
4
4
x
= t > 0
3
1
3t − 7 + 4 *
≤ 0 / * t
t
3t
2
− 7t + 4 ≤ 0 Δ = 49 − 48
√
Δ
= 1
7 − 1
t
1
=
= 1
6
7 + 1
4
t
2
=
=
6
3
4
(
)
x
= 1 ⇒ x = 0
3
4
4
(
)
x
=
⇒ x = 1
3
3
0 ≤ x ≤ 1 ⇒ x ∊ [0 ; 1]
12 lis 18:01
endriu:
dziekuję Bardzo
12 lis 18:06
ZKS:
Proszę.
12 lis 18:11