właściwa odp
bartuś: Suma 10 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego(an) określonego wzorem an=2n jest równa:
A.1023 B.−1023 C.2046
18 maj 12:06
tim: an = a1 * qn−1 = 2n n = 10 q = 2 a1 = 2
Podstaw do wzoru na sumę.
18 maj 12:10
KAMILA: HEJ MAM PROBLEM Z ZADANIAMI MOŻE KTOŚ Z WAS POTRAFI MI POMÓC:
1.OBLICZ WARTOŚCI PARAMETRÓW a i b TAK , ABY LICZBY a,b,12 TWORZYŁY CIĄG GEOMETRYCZNY, ZAŚ
a,b,9 −CIĄG ARYTMETYCZNY
22 maj 11:00
tim: Ja potrafię
22 maj 12:05
tim: Więc tak:
Z własności ciągu geometrycznego:
b
2 = a * 12
b
2 = 12a
Z własności ciągu arytmetycznego:
2b = 9 + a
Mamy układ równań:
b
2 = 12a
2b = 9 + a → a = 2b − 9
b
2 = 12(2b − 9)
b
2 = 24b − 108
b
2 − 24b + 108 = 0
Dalej delta ...
22 maj 12:08