zdarzenia Losowe
Bartek: A) Rzucamy sześcienna kostką i monetą.Jakie jest prawdopodobieństwo że na monecie wypadnie
reszka,a na kostce nie więcej niż 4 oczka?
b) Losujemy jedną kartę spośród wszystkich króli z talii oraz jedną katę spośród wszystkich
dam.Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w ten sposób dwóch kart tego samego koloru (np.
dwóch trefli lub dwóch kar itd.?)
12 lis 17:41
ania: Sposób I
Prawdopodobieństwo tego, że wypadnie reszka jest równe 1 2 , a prawdopodobieństwo, że wypadną
nie więcej niż 4 oczka jest równe 46 = 23 . Zdarzenia są od siebie niezależne (wynik jednego
nie ma wpływu na wynik drugiego), więc
1− 2− 1− P = 2 ⋅ 3 = 3 .
Sposób II
Jeżeli za zdarzenia sprzyjające przyjmiemy pary: wynik rzutu kostką i monetą, to mamy
|Ω | = 2 ⋅6 = 12 .
Zdarzenia sprzyjające to
(1,R ),(2 ,R),(3,R ),(4,R).
Zatem prawdopodobieństwo wynosi
4 1 P = 1−2 = 3−.
23 lis 21:23
ania: Sposób I
Prawdopodobieństwo tego, że wypadnie reszka jest równe 1 2 , a prawdopodobieństwo, że wypadną
nie więcej niż 4 oczka jest równe 46 = 23 . Zdarzenia są od siebie niezależne (wynik jednego
nie ma wpływu na wynik drugiego), więc
1− 2− 1− P = 2 ⋅ 3 = 3 .
Sposób II
Jeżeli za zdarzenia sprzyjające przyjmiemy pary: wynik rzutu kostką i monetą, to mamy
|Ω | = 2 ⋅6 = 12 .
Zdarzenia sprzyjające to
(1,R ),(2 ,R),(3,R ),(4,R).
Zatem prawdopodobieństwo wynosi
4 1 P = 1−2 = 3−.
23 lis 21:23