...
anonim: miejscami zerowymi funkcji ax2+bx+c sa liczby −2 i 9. do wykresu nalezy punkt A=(0,12).
Wyznacz a,b,c
12 lis 17:38
Ratarcia: musisz zrobić układ równań :
W(−2) =0
W(9) =0
W(0)= 12 i wyliczyć .
12 lis 17:41
anonim: dobra
12 lis 17:43
bezendu1990: taka mała podpowiedź
x
1=−2
x
2=9
| −b | | c | |
| =−2+9=7 |
| =−2*9=−18 |
| a | | a | |
b=−7a
12 lis 18:15
ZKS:
Wykorzystać postać iloczynową:
f(x) = a(x − x
1)(x − x
2)
f(x) = a(x − 9)(x + 2)
| | 2 | |
a (−9) * 2 = 12 ⇒ a = − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
f(x) = − |
| (x − 9)(x + 2) |
| | 3 | |
12 lis 18:22