obl
sandra: oblicz objetośc równoległościanu rozpietego na wektorach
a+(1,3,5) b=(2,5,7) c=(4,3,2)
a) zy wektory a b c leza na jednej płaszczyźnie?
b) czy wekroe a b c sa liniowo niezalezne?
c) czy wektor d = (3√5 ,3, √7) jest kombinacja liniową wektorów a b c?
18 maj 11:32
AS:

a[3,1,5] b[2,5,7] c[4,3,2]
V =P*h = |a|*|b|*sinα*h
|a| =
√ax2 + ay2 + az2 =
√32 + 12 + 52 =
√35
|b| =
√bx2 + by2 + bz2 =
√22 + 52 + 72 =
√78
cosα = (ax*bx + ay*by + az*bz)/(|a|*|b|)
cosα = (3*2 + 1*5 + 5*7)/(
√35*
√78)
cosα = 46/
√35*78
sinα =
√1 − cos2α =
√1 − 462/(35*78) =
√614/
√35*78
h = cz = 2
V = Pp*h =
√35*
√78*2*
√614/(
√35*
√78)
V = 2*
√614
19 maj 09:24