Zadanie w PASCALU , kod.
Qmi: Wprowadź dowolną liczbę i program ma policzyć ile liczb
kolejnych składa się aby suma była większa lub równa od tej liczby i ile liczb kolejnych
aby iloczyn był większy lub równy tej liczbie.
Wie ktoś jak to rozwiązać? Nie ruszę tego sam.
12 lis 17:19
sosna: odświeżam
12 lis 17:22
Maslanek: Liczby kolejne licząc od tego liczby czy od 1?
12 lis 17:25
Qmi: od 1 do liczby którą wprowadzimy
12 lis 17:26
Qmi: Np. wprowadzimy 10
to będzie 1+2+3+4 , i tyle wystarczy bo to jest równe 10
a mnożenie 1*2*3 <− to nie może być bo jest mniejsze od 10 musi być 1*2*3*4.
12 lis 17:27
Maslanek: Pascala dziabnąłem wieki temu, więc mogę opisać jedynie sam algorytm.
Wprowadzamy zmienne a, b, c.
a − to nasza liczba
b=1 z początku
c − to suma/iloczyn
c=1
I kolejno:
do
−a=a−b
−b=b+1
while (a>0);
Po czym: write b;
Do iloczynu:
do
−c=c*b
−b=b+1
while (a>=c)
Po czym write b;
12 lis 17:31