skala podobieństwo
wisnia: w prostokącie ABCD dlugosci boków pozostają w stosunku 8:15. Obszarem prostokąta ABCD w
podobieństwie o skali k:6/5 jest prostokąt A1B1C1D1, którego przekątna B1D1 ma odległość
10,2cm. Oblicz różnicę obwodów tych prostokątów.
12 lis 17:18
pigor: wychodzi mi − jeśli dobrze zrozumiałem treść zadania − taka różnica
O1−O= 2(9+4,8)−2(4+7,5)= 2(1,5+0,8)= 2*2,3=
4,6 . ... a co masz w odpowiedzi

:
12 lis 17:45
wisnia: no wlasnie nie mam odpowiedzi do tego zadania..
12 lis 18:01
pigor: ... no to widzę to tak : tam − w treści − zapewne nie jest "obszarem" tylko powinno obrazem ,
a wtedy z treści zadania i podobieństwa :
8n,15n− wymiary prostokąta ABCD i z tw. Pitagorasa
p=17n długość jego przekątnej, zaś
8n*
65= 8n*1,2=
9,6n i 15n*
65= 15n*1,2=
18n − wymiary prostokąta A'B'C'D',
a jego przekątna jest taka, że 17n*
65=10,2 ⇔ 20,4n=10,2 ⇔
n=12 , zatem
8n= 8*
12=
4 i
15n= 15*
12=
7,5 − wymiary prostokąta ABCD ;
9,6n= 9,6*
12=
4,8 i
18n= 18*
12=
9 − wymiary prostokąta A'B'C'D',
wtedy różnica obwodów:
Ob'−Ob= 2(4,8+9)−2(4+7,5)= 2(0,8+1,5) = 2*2,3=
4,6 cm− szukana różnica . ...
12 lis 19:55
wisnia: oo dziekuje bardzo, pomogly mi te obliczenia
12 lis 21:45