zbior wektorow liniowo zaleznych i niezaleznych
klaudia01: W przestrzeni R3 dane sa wektory v1 = (1, 1, 1) i v2 = (0, 1, 2). Znalezc takie wektory
v3 i v4, by zbiór {v1, v2, v3} był zbiorem wektorów liniowo niezaleznych, a zbiór
{v1, v2, v4} był zbiorem wektorów liniowo zaleznych.
12 lis 17:15
Krzysiek: v4 bardzo łatwo znaleźć... co znaczy że wektory są liniowo zależne?
v3 albo liczysz z definicji:
αv1 +βv2 +γv3 =0 ⇒α=β=γ=0
czyli znajdujesz takie a,b,c , (v3=(a,b,c) ) by te współczynniki α,β,γ były równe zero.
lub tworzysz z tych wektorów v1 ,v2 v3 macierz i jeżeli wyznacznik jest różny od zera to są
liniowo niezależne
12 lis 17:19
klaudia01: a jak z tym v4
12 lis 17:41
Krzysiek: co znaczy że wektory są liniowo zależne?
12 lis 17:42
klaudia01: wyznacznik musi byc = 0
12 lis 17:43
klaudia01: to v4=(0,0,0) ?
12 lis 17:46
Krzysiek: to już mówi twierdzenie a definicja mówi gdy wektor v4 możemy zapisać:
v4 =αv1 +βv2 ,
np. v4 =(1,2,3) (dla α=1,β=1 )
12 lis 17:46