Wariancja z próby
ekonomista: Stan kasy fiskalnej na godz. 8:00 w dniu 26 lutego br. w 8 losowo wybranych sklepikach
osiedlowych przedstawiał się następująco (zł.):
115 116 109 110 105 110 119 104
Proszę o pomoc z obliczeniem średniego kwadratu (wariancji z próby).
| | 1 | | n | | | |
Wzór: s2= |
| (∑ |
| , xi2− |
| ) |
| | n−1 | | i=1 | | n | |
12 lis 17:10
aniabb:
| | 115+116+109+110+105+110+119+104 | |
średnia = |
| = 888/8 = 111 |
| | 8 | |
s
2 = 1/7 * ((115−111)
2−(116−111)
2+(109−111)
2+(110−111)
2+(105−111)
2+
+(110−111)
2+(119−111)
2+(104−111)
2)=...
12 lis 17:25
aniabb:
s2 = 1/7 * ((115−111)2+(116−111)2+(109−111)2+(110−111)2+(105−111)2+
+(110−111)2+(119−111)2+(104−111)2)=....
12 lis 17:26
ekonomista: dzięki
12 lis 18:44