odwróć macierz
sandra: 1 9
−2 1
18 maj 11:28
AS: M = | 1 9 |
| −2 1|
Krok 1: Obliczyć wyznacznik
D = 1*1 − 9*(−2) = 1 + 18 = 19
Krok 2: Utworzyć macierz dopełnień
Md = | 1 2 | macierz M przestawiona i zmiana znaków na przekątnej
| −9 1 |
Krok 3: Utworzyć macierz transponowaną
Mt = | 1 −9 |
| 2 1 |
Krok 4: macierz odwrotna
Mo = 1/D*Mt = | 1/19 −9/19 |
| 2/19 1/19|
Krok 5: sprawdzenie
Mo*M = | 1/19 −9/19 | * | 1 9 | =
| 2/19 1/19 | | −2 1 |
| 1/19*1 + (−9/19)*(−2) 1/19*9 + (−9/19)*1 | = | 1 0 |
| 2/19*1 + 1/19*(−2) 2/19*9 + 1/19*1 | | 0 1|
Obszerne informacje można uzyskać w Google pod hasłem macierz, macierz odwrotna
18 maj 16:24