Zbadaj przebieg zmienności funkcji
kylo1303: Mam sobie funkcję f(x)= |x| * e−x2
No i pojawily sie male problemy ...
Najpierw licze sobie asymptoty:
1. pionowej nie ma
2. wyszlo mi ze jest pozioma y=0 , tyle ze dla isteniej punkt (0,0) (no i wez tu badz madry
dlaczego tak jest)
Ale ogolnie moje watpliwosci sprawdzaja sie do (|x|)' . Bo nie wiem czy moge sobie przyjac ze
to jest =1, albo przynajmniej ze jest to ograniczone i "olać" w dalszych obliczeniach.
f'(x)= (|x|)' * e−x2 + |x| * (−2x)*e−x2= e−x2 * ((|x|)' − 2x * |x|) i co z tym
dalej robic, bo mam przyrownac do 0 i sprawdzic >, < od 0 (wydaje mi sie ze (|x|)'=1 ale nie
chce przez moje bledne zalozenie miec dalej zle obliczenia)
12 lis 17:00
Basia:
a jakie są
limx→−∞ f(x)
i
limx→+∞ f(x)
12 lis 17:05
Krzysiek: rozbij na przypadki
x>0 wtedy: |x|=x ,(x)'=1
x<0 |x|=−x , (−x)' =−1
i x=0
12 lis 17:09
Basia:
ad.pochodna |x|
nie możesz bo to nieprawda
−1 dla x<0
|x|' = nie istnieje dla x=0
1 dla x>0
12 lis 17:10
kylo1303: No o rozbiciu myslalem, ale uznalem ze musi dac sie inaczej. Tylko ze mam rozbic przy kazdej
pochodnej? Bo to znacznie wydluzy zadanie (ktore i tak jakies krotkie nie jest)
limx→∞ f(x)= 0
limx→−∞ f(x)= 0 (tutaj nie liczylem, wnioskuje po +∞)
12 lis 17:13
kylo1303: No dobra, przykladowo licze pierwsza pochodna i rozbijam na przypadki:
| | √2 | |
x>0 : f'(x)=e−x2*(1−2x2) → f'(x)=0 → x= |
|
|
| | 2 | |
| | √2 | |
x<0 : f'(x)=e−x2*(−1+2x2) → f'(x)=0 → x=− |
|
|
| | 2 | |
No i to mam traktowac jako dwa rozne punkty stacjonarne i sprawdzac w kazdym przypadku co
bedzie dalej, tj. f'(x) > /< 0 . Tyle ze wtedy to rozbije niejako na dwie funkcje ⇒ 2 razy
wiecej roboty
12 lis 17:20
Krzysiek: cóż zrobić, z reguły jak jest moduł to trzeba się bawić w przypadki...
Można zauważyć, że funkcja jest parzysta i badać co się dzieje dla x>0 , wtedy dla x<0 będzie
podobnie.
12 lis 17:23
Basia:

ad.17:13
to musisz policzyć
bo jeżeli tę przy x→ −
∞ policzyłeś dobrze to może oś OX będzie asymptotą poziomą
ale tylko lewostronną, a może i nie
może być takie coś jak narysowałam (dwie możliwości)
nie liczyłam to tylko możliwości
12 lis 17:24
kylo1303: no to ze jest parzysta to wiem

Sprobuje zrobic po swojemu, moze ktos sprawdzi pozniej
12 lis 17:25
Basia:

a nie soory, to nie jest dobry przykład
może być takie coś
12 lis 17:27
kylo1303: Basia Granice doprowadzilem do postaci:
| | ((|x|)')'−2 | |
= lim |
| Jako ze licznik jest ograniczony to z tej postaci uznalem ze |
| | ex2*2x | |
leci do 0.
jesli x→−∞ to w mianowniku bedzie −∞ * ∞, ale wydaje mi sie ze niczego to nie zmienia jesli
chodzi o wynik.
12 lis 17:29
kylo1303: Tzn, funkcja jest parzysta, wiec to tez mowi ze granice w +/− ∞ beda takie same
12 lis 17:29
Basia:
przecież w mianowniku masz nadal (+∞)*0 to skąd wiesz co to jest ?
12 lis 17:30
Basia: policzę Ci te granice za chwilę
12 lis 17:30
kylo1303: A skad 0? Chyba ze tobie chodizlo o granic limx→0 ale raczej nie o to.
12 lis 17:33
Basia:
oj bzdurę napisałam; dobrze masz
f(x) = |x|e
−x2
| | −x | |
limx→ −∞ f(x) = limx→ −∞ −x*e−x2 = limx→ −∞ |
| = |
| | ex2 | |
| | −1 | | −1 | |
limx→ −∞ |
| = |
| = 0 |
| | 2x*ex2 | | −∞*(+∞) | |
| | x | |
limx→ +∞ f(x) = limx→ +∞ x*e−x2 = limx→ +∞ |
| = |
| | ex2 | |
| | 1 | | 1 | |
limx→ +∞ |
| = |
| = 0 |
| | 2x*ex2 | | +∞*(+∞) | |
no to może być takie cudactwo jak to co narysowałam o 17:27
12 lis 17:39
Basia:
i będzie bo ta Twoja funkcja to tak naprawdę
−x*e−x2 dla x<0
f(x) =
x*e−x2 dla x≥0
i tak ją dalej badaj
12 lis 17:42
kylo1303: Dobra, w sumie to skonczylem, zaraz napisze najwazeniejsze pkt i narysuje w miare moich
skromnych mozliwosci wykres, moze ktos zerknie i sprawdzi (albo zobacze co na to wolfram)
12 lis 17:42
kylo1303: granice w +/− ∞ to 0, maxima lokalne wyszly mi dobrze. Wolfram nie pokazuje punktu przegiecia,
ale mysle ze tez bedzie okej.
Tak mniej wiecej wyszedl mi wykres.
czerwony to pkt. przegiecia a niebieski to max. Wartosci zaokraglilem.
"coś poszlo nie tak, zacznij rysowac od nowa" ...
12 lis 17:51
kylo1303:

rysunek, proba 2
12 lis 17:54
kylo1303: A tak jeszcze jakby ktos mi napisal co bedzie z asymptota pozioma, czy asymptota bedzie
y=0 z wyjatkiem x=0 ?
12 lis 17:55