Udowodnij niewymierność: 1) p{n(n+1)} 2) p{n+1}-p{n} prosze o pomoc :)
aqlec: Udowodnij niewymierność:
1)
√n(n+1)
2)
√n+1−
√n
prosze o pomoc
12 lis 16:44
aqlec:
12 lis 17:09
aqlec:
12 lis 17:44
Maslanek:
12 lis 17:46
aqlec:
12 lis 18:16
aqlec:
12 lis 22:14
Beti: Proponuję, żebyś podał/−a treść tego, co trzeba udowodnić.
12 lis 22:27
Basia: wydaje mi się, że treść została napisana, nieco inaczej ale czytelnie
udowodnij, że √n(n+1) i √n+1−√n są liczbami niewymiernymi dla dowolnego n∊N
12 lis 22:31
Godzio:
Załóżmy nie wprost, że liczba
√n(n+1) jest wymierna wówczas:
| | p | |
√n(n+1) = |
| ⇔ n(n+1) * q2 = p2 NWD(p,q) = 1 |
| | q | |
n ma pewien rozkład na czynniki pierwszy, tzn. n = k
1*k
2*...*k
k
k
1 * k
2 * ... * k
k(k
1 * k
2 * ... * k
k+1)q
2 = p
2, zatem z faktu, że k
1,...,k
k są
pierwsze, wynika, że p = m * (k
1*...*k
k)(k
1*...*k
k+1) wobec tego:
q
2 = m
2 * (k
1*...*k
k)(k
1*...*k
k+1) używając tego samego argumentu mamy, że
q = w * (k
1*...*k
k)(k
1*...*k
k+1), sprzeczność bo p,q względnie pierwsze
12 lis 22:35
Basia:
oczywiście dla każdego n∊N
+
dla n=0
√n(n+1) = 0∊W
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
przypuśćmy, że
√n(n+1) ∊W ⇔
| | k | |
istnieją takie k,m∊C, że √n(n+1) = |
| i jest tu ułamek nieskracalny ⇒ |
| | m | |
| | k2 | |
n(n+1) = |
| i to też jest ułamek nieskracalny ⇒ |
| | m2 | |
m
2 = 1 bo n(n+1)∊N ⇒
n(n+1) = k
2
n
2 + n = k
2
ponieważ n
2+n>n
2 to k
2>n
2 to ( k>n lub k<−n) ⇒ (k=n+r lub k= −n−r) gdzie r>0 i r∊C⇒
1.
n
2+n = (n+r)
2
n
2+n = n
2+2nr + r
2
n − 2nr = r
2
n(1−2r) = r
2
r>0 i r∊C ⇒ 1−2r<0 ⇒ n(1−2r)<0 ⇒ r
2<0 sprzeczność
2.
n
2+n = (−n−r)
2 = (n+r)
2
co tak samo dale sprzeczność
czyli założenie było fałszywe
czyli
√n(n+1) jest liczbą niewymierną dla każdego n≥1
a jak to już jest udowodnione to udowodnienie drugiego powinno być proste
12 lis 22:45