rozwiąż równanie
KUBA:
1 1
−−−−−−− + −−−−−− = 2
1−x2 1+x
18 maj 10:10
tim: 1. Najpierw dziedzina.
2. Potem do wspólnego mianownika.
3) Potem pomnożyć przez mianownik/
18 maj 10:13
KUBA: przepraszam Tim ale do szkoły
chodziłem ostatnio 24 lata temu
Mógłbyś trochę jaśniej proszę
18 maj 10:20
tim: Aha no to się mówi

1) W mianowniku nie może być 0, więc:
1 − x
2 ≠ 0
1 + x ≠ 0
Wyznacz z tego, jakie nie może być x.
2) Skorzystając z wzoru skróconego mnożenia a
2 − b
2 = (a + b)(a − b) rozbij pierwszy
mianownik. Potem pokażę co dalej.
18 maj 10:22
tim: POmogło? O.o
18 maj 10:28
KUBA:
1 1
−−−−−−− + −−−−−− = 2
(1−x)(1+x) 1+x
18 maj 10:30
tim: a x ≠ {−1,1}
18 maj 10:31
tim: No to teraz do wspólnego mianownika − będzie nim (1−x)(1+x)
18 maj 10:31
KUBA:
1(x+1)+1(1−x)(1+x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 2
(1−x)(1+x)
18 maj 10:35
tim: Nie rozumiem, po co aż tak.
Mamy
| 1 | |
| −− to już gotowe |
| (1−x)(1+x) | |
oraz
| 1 | | 1(1−x) | |
| −− a ma być (1+x)(1−x). Więc dodajemy u góry (1−x) powstaje: |
| |
| 1+x | | (1+x)(1−x | |
18 maj 10:38
KUBA: za boga nie rozumiem
18 maj 10:43
tim: Musimy sprowadzić do jednego mianownika. Jest nim (1+x)(1−x)
Pierwsza liczba to
| 1 | |
| −− tu już występuje szukany mianownik, więc zostawiamy. |
| (1+x)(1−x) | |
Druga liczba to:
| 1 | |
| −− tu zauważamy, że w mianowniku brakuje nam (1−x), więc mnożymy przez niego |
| (1+x) | |
tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1−x | | 1(1−x) | |
| = |
| * 1 = |
| * |
| = |
| |
| (1+x) | | (1+x) | | (1+x) | | 1−x | | (1+x)(1−x) | |
18 maj 10:46
KUBA: faktycznie
18 maj 10:51
tim: Teraz widać?
18 maj 10:51
tim: To dawaj dalej
18 maj 10:52
KUBA:
poddaje się Mógłbyś skończyć ?
bo pisać będziemy godzinę
może sam dojdę
jak by co zapytam :−)
18 maj 11:01
KUBA: dzięki za anielską cierpliwość
18 maj 11:02
tim: N o ok.
| 1 + 1(1 − x) | |
| = 2 /*(1+x)(1−x) |
| (1 + x)(1 − x) | |
1 + 1 − x = 2(1+x)(1−x)
2 − x = 2(1− x
2)
2 − x = 2 − x
2
x = x
2
Widać, że:
x = 0 ∊ D
f
x = 1 ∉ D
f
Odp: x = 0
18 maj 11:06