Tw Darboux
O.: Korzystajac z tw Darboux uzasadnij ze podane rownanie ma rozwiazanie w podanym przedziale:
e2+x=e (0,1).
12 lis 16:40
Basia:
nie można udowodnić fałszu
x = e−e2 < 0 nie może więc należeć do (0;1)
pewnie coś źle przepisałeś(aś)
12 lis 16:42
O.: ex + x=e (0,1) mialas racje
12 lis 17:03
O.:
12 lis 17:12
Basia:
równania ex+x = e i ex+x − e = 0
rozważamy funkcję
f(x) = ex+x−e
x∊R
f'(x) = ex+1 > 0 dla każdego x∊R
czyli f(x) jest stale rosnąca i ciągła bo jest sumą funkcji ciągłych
f(0) = e0+1−e = 2−e < 0
f(1) = e1+1−e = 1 > 0
stąd wniosek, że musi istnieć takie x0∊(0,1), że f(x0) = 0
czyli ∃x0∊(0,1) ex0+x0−e = 0
a ponieważ funkcja jest stale rosnąca to:
dla każdego x<x0 f(x)<0
i dla każdego x>x0 f(x)>0
jest to więc jedyne miejsce zerowe funkcji f(x) = ex+x−e
a więc jedyne rozwiązanie równania ex+x = e
14 lis 03:01