elipsa
student: pytanko odnośnie elipsy.
Jak mam elipse i jej równanie kanoniczne, czyli:
| x2 | | y2 | |
| + |
| = 1, to będzie to elipsa o środku w punkcie (0,0) z półosiami a,b. |
| a2 | | b2 | |
Teraz pytanko.
Jak by wyglądał ten wzór dla np. elipsy o środku 2,3?
I jeszcze jedno pytanie. Od czego zależy czy elipsa jest rozciągnięta wzdłuż osi y czy wzdłuż
osi x?
12 lis 16:29
Basia:
od a i b
a>b to wzdłuż OX; a<b to wzdłuż OY; a=b to mamy okrąg
12 lis 16:33
student: no tak, ale z samego wzoru kanonicznego:
| x2 | | y2 | |
| + |
| = 1 nie wywnioskuję czy a jest większe od b czy mniejsze od b. A |
| a2 | | b2 | |
jednak na lekcjach tę konkretną elipsę rysowaliśmy wydłużoną w stronę osi x.
12 lis 16:35
Mila: y=0 to
x
2=a
2 mając a
2 obliczysz punkty przecięcia osi OX
| | y2 | |
x=0 to |
| =1stąd y2=b2 stąd obliczysz punkty przecięcia OY |
| | b2 | |
12 lis 16:49
Basia:
to nie jest konkretna elipsa
to jest wzór
ogólny
zwyczajowo mówiąc o wzorze ogólnym tak sobie rysujemy, ale tylko zwyczajowo
| | x2 | | y2 | |
konkretna to np: |
| + |
| = 1 |
| | 9 | | 16 | |
i już wtedy wiesz jak rysować
12 lis 16:50
student: no tak ale jak z tego wynika, że a>b ?
12 lis 16:51
student: aaaa, czyli dla zwyklego wzoru mogę sobie tak jakby narysowac wedle upodobań ?
12 lis 16:52
student: czyli dla tego co podalas to bedzie elipsa o srodu w punkcie 0 , 0 i bedzie połączona punktami
na osi x 3 i −3 oraz na osi y 4 i −4, wiec bedzie rozciagnieta na osi Y. prawda?
12 lis 16:53
Basia: witaj Milu

a po co ?
przecież po to omówili wzór ogólny, żeby wiedzieć, że to są punkty (−a;0) (a;0) na OX
i (−b,0) (b,0) na OY
z równania konkretnej elipsy od razu wiemy przez jakie punkty przechodzi
12 lis 16:53
Basia:
tak; tylko sformułowania masz dość dziwne
oś pozioma tej elipsy to odc.AB gdzie A(−3;0) B(3;0)
oś pionowa to odc.CD gdzie C(−4;0) D(4;0)
ale rozumujesz prawidłowo
12 lis 16:55
student: Basia Dziękuje, Mila również

A co do moich sformułowań, lepiej tak niż jakimiś defami i pojęciami latać. Lepiej na chłopski
rozum brać niż na ładne brzmienie
12 lis 16:58
Basia: mnie nie przeszkadza; nawet mi się Twoje sformułowania podobają
tylko nie wiem czy Twój egzaminator ma dosyć poczucia humoru
12 lis 17:01
student: haha, no zobaczymy xD
12 lis 17:02