dokreslenie i ciaglosc funkcji
studentagh: | | √1+x−1 | |
Funkcja jest nieokreslona dla x=0 f(x)= |
| dokresl f w zerze tak aby byla |
| | 3√1+x−1 | |
ciagla
12 lis 16:28
Basia:
policz granicę limx→0 f(x)
jeżeli istnieje i jest skończona, i równa g
to musi być f(0) = g
12 lis 16:37
studentagh: chodzi mi tylko o podpowiedz
12 lis 16:37
studentagh: a jezeli nie?
12 lis 16:37
Basia:
a jeżeli nie to nie da się dobrać wartości tak aby ta funkcja była w x0=0 ciągła
ale tutaj da się
12 lis 16:45
studentagh: hmm, probuje obliczyc granice.. i skorzystalem ze wzoru skroconego mnozenia do 3 potegi aby w
mianowniku cos zmienic.. ale dalo mi to x.. czyli zostaje mi d'la hospital by policzyc ta
granice?
12 lis 16:49
studentagh: moglabys mi z tym pomoc Basiu?
12 lis 16:59
studentagh: bo robie to tak
| | √1+x−1 | | (1+x)1/2−1 | | 3 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| *6√(1+x)=3/2 |
| | 3√1+x−1 | | (1+x)1/3−1 | | 2 | |
x→0
f(0)=3/2 musi tyle wyjsc.. to po prostu zmienilem wzor tak troche
12 lis 17:08
Bogdan:
Zauważamy korzystając z wzoru skróconego mnożenia a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2):
| √1+x − 1 | | (3√1+x − 1)(3√(1+x)2 + 3√1+x + 1 | |
| = |
| = |
| 3√1+x − 1 | | 3√1+x − 1 | |
=
3√(1+x)2 +
3√1+x + 1
lim
x→0 (
3√(1+x)2 +
3√1+x + 1) = 3
Funkcja jest ciągła w punkcie x = 0 wtedy, gdy argumentowi funkcji x = 0 przyporządkujemy
wartość funkcji y = 3
12 lis 17:10
Basia:
coś mi się
Bogdanie nie zgadza
| (√1+x − 1)(√1+x+1) | |
| |
| √1+x+1 | |
| | 3√(1+x)2+3√1+x+1 | |
* |
| = |
| | (3√1+x−1)(3√(1+x)2+3√1+x+1) | |
| x | | 3√(1+x)2+3√1+x+1 | |
| * |
| = |
| √1+x+1 | | x | |
| 3√(1+x)2+3√1+x+1 | | 1+1+1 | | 3 | |
| → |
| = |
| |
| √1+x+1 | | 1+1 | | 2 | |
studentagh policzył dobrze
12 lis 17:19
Bogdan:
Zastosowałem: a − b = (3√a − 3√b)(3√a2 + 3√a*3√b + 3√bn2).
Zgodnie z tym: √1+x − 1 = (3√1+x − 1)(3√(1+x)2 + 3√1+x + 1) i dalej upraszczamy
przez 3√1+x − 1
12 lis 17:26
Bogdan:
niepotrzebnie wbiło mi się n
12 lis 17:28
Basia: Bogdanie w liczniku jest pierwiastek stopnia drugiego
12 lis 17:28
Bogdan:
a − b = (3√a − 3√b)(3√a2 + 3√a3√b + 3√b2)
12 lis 17:29
Bogdan:
No tak
Basiu, masz rację, błędnie rozłożyłem wzorem a
3 − b
3 wyrażenie
√1+x − 1
12 lis 17:35
Bogdan:
Zapiszę to jeszcze raz:
| √1+x−1 | | (6√1+x−1)(3√1+x+6√1+x+1) | |
| = |
| = |
| 3√1+x−1 | | (6√1+x−1)(6√1+x+1) | |
| | 3√1+x+3√1+x+1 | | 3 | |
= |
| , dla x = 0 y = |
| |
| | 6√1+x+1 | | 2 | |
12 lis 17:44