geometria
Kelly: oblicz sumę miar wszystkich kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego, który ma 44 przekątne
12 lis 16:27
aniabb:
| | (n−3)n | |
wzór na przekątne |
| =44 |
| | 2 | |
n
2−3n−88=0
n=11 (n=−8odrzucamy)
suma kątów 11*360−360 = 3600°
12 lis 17:01
aniabb: poprawka suma kątów 11*180−360 =1620
12 lis 17:02
kelly: dziękuję!
12 lis 17:07
pigor: ... z warunków zadania
Sn=(n−2)*180o= ? , gdzie n − długość boku
(3< n∊N
+) wielokąta taka, że
12n(n−3)=44 ⇔ n(n−3)= 88 ⇔ n(n−3)=11*8 ⇒
n=11 , zatem
S11=(11−2)*180
o= 9*180
o=
1620o − szukana suma kątów ...
12 lis 17:07