Prosta pochodna.
szkolniak.: Prosta pochodna.
Witam!
Mam obliczyć pochodną z cos(βt) Ile to będzie?
Bo wg mnie, będzie to −sin(βt) * (βt)` i niewiem jak rozpatrzeć to (βt)`.
Może ktoś się orientuje?
12 lis 16:26
Basia:
to zależy czy różniczkujesz, po β czy po t
jeżeli po t to (βt)' = β
jeżeli po β to (βt)' = t
12 lis 16:31
student: różniczkuje po t. Ale dlaczego wtedy będzie samo β? Jest na to jakaś zasada?
12 lis 16:33
Basia:
bo jeżeli różniczkujesz po t to β jest stałą
(5t)' = 5 (−4t)' = −4 itd. (Ct)' = C (βt)' = β
12 lis 16:35
student: różniczkować po t to znaczy to co mam w mianowniku , tak? Czyli dt, o to chodzi?

Czyli tak
jakby t jest naszą stałą. A stała = 1 , więc będzie β*1 = 1 , tak?
12 lis 16:37
student: przepraszam β*1 = β
12 lis 16:38
Basia:
nie wiem jaki masz zapis
jeżeli masz dt to t jest zmienną a β jest stałą
nie o to chodzi
umiesz policzyć pochodną po x z
(2x) (10x) (−20x) (ax) (cx) itd ?
12 lis 16:40
student: mam coś takiego:
| dx | | d(acos(βt)) | |
| = |
| = −a(sin(βt)) * β − tak mam to z notatek. I nie mogę tego |
| dt | | dt | |
skumać, ponieważ moim zdaniem powinno być nie * β tylko * (βt)` i to rozpatrujemy tak jak
mówisz , że będzie to β ale nie rozumiem jak rozpoznać kiedy traktujemy jako stałą β a kiedy t
jako stałą.
12 lis 16:49
student: to jak z tym?
12 lis 16:59
student: pomozecie?

Różniczkowanie tak naprawde nie jest mi pojęciem znanym. Ja tylko umiem proste
pochodne. Bo to jest fiza. A na matmie rozniczkowania nie bylo jeszcze.
12 lis 17:04
student: pomoze mi ktos?
12 lis 17:30
Krzysiek: | | d | |
oznaczenie: |
| oznacza że różniczkujemy po 't' więc (βt)' =β |
| | dt | |
12 lis 17:34