Pochodne
digits: Oblicz i przedstaw w najprostszej postaci pochodną funkcji
f(x)=x
xx
x
xx=e
lnxxx=e
xxlnx
i mam pytanie czy to e
xxlnx jeszcze rozpisać czy mogę juz liczyc widząc, że
(x
x)'=x
x(lnx+1)
| | xx | |
xxx*({xxlnx)'=xxx*xx(lnx+1)lnx+ |
| =xxx*xx(ln2x+lnx+x−1) |
| | x | |
12 lis 16:23
Krzysiek: exx lnx już nie rozpisujesz
po prostu: (ef(x))' =ef(x)f'(x)
po drugie skąd ta wiedza, że (xx)'=...?
na boku możesz policzyć tą pochodną korzystając z tego samego przekształcenia co wcześniej tzn
ab= eblna
pochodna dobrze policzona.
12 lis 16:33
digits: bo kilka zadań prędzej miałem obliczyć pochodną (x
x)'
12 lis 16:36