Szeregi
Olek: Kilka zadań o szeregach funkcyjnych, do których nie wiem jak podejść

1.Wyznacz obszary zbieznosci i granice dla ciagow funkcyjnych:
| | 1 | |
a) fn=(x) |
| − nie mam pojęcia jak się pozbyć tego x aby podstawic do wzoru na R |
| | 1+nx | |
b)f
n(x)=2n
2xe
−n2x2
2.Pokazac jednostajną zbieznosc szeregów funkcyjnych
Prosze o pomoc, schemat postępowania w takich zadaniach lub wskazówki
Pozdrawiam
12 lis 16:04
Olek: Ponawiam
12 lis 18:33
Krzysiek: a nie ma podanych dziedzin?
12 lis 18:56
Olek: O, sorki zapomnialem
1a x≥0
1b x∊R
2 x∊R
12 lis 19:10
Krzysiek: 1)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbie%C5%BCno%C5%9B%C4%87_jednostajna
lim
n→∞ f
n (x)=0=f(x)
sprawdzam czy zachodzi: lim
n→∞ (sup
x≥0 (f
n (x) −f(x)) =0
lim
n→∞ (sup
x≥0 (f
n (x)))
ustalam 'n'
funkcja malejąca, brak ekstremum
zatem supremum osiąga dla najmniejszego 'x' czyli dla x=0
f
n (0) =1
lim
n→∞ 1≠0
czyli funkcja nie jest jednostajnie zbieżna
12 lis 19:17
Olek: Ok. Ale w tym przykladzie chodzilo o obszar zbieznosci i granice ciagu dunkcyjnego
12 lis 19:21
Krzysiek: Tak widziałem, tylko nie wiem co oznacza obszar zbieżności...więc zbadałem jednostajną
zbieżność
A granice policzyłem
dla x=0, f(x)=1
dla x>0 , f(x) =0
12 lis 19:30
Olek: Ok czyli rozumiem, że jak mam zbadać jednostajna zbieznosc to licze granice dla ektremum przy
n dazacym do nieskonczonosci i jak wyjdzie 0 to jest to zbieznosc jednostajna. Mozna to
zastosować zarówno dla szeregów jak i ciągów funkcyjnych?
A obszar zbieznosci to po prostu liczysz promien zbieznosci R i obszar zbieznosci wynosi
(−R,R)
12 lis 19:41
Olek: 
?
12 lis 20:46