matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
oliwia:
Bardzo proszę o pomoc z zadaniem : oblicz całkę z definicji ∫ e
x
dx (oznaczona góra : 1 dół : 0 ) Nigdy nie liczyłam z definicji więc każda pomoc się przyda
12 lis 15:50
oliwia:
Pomoże ktoś?
12 lis 16:09
oliwia:
Bardzo prosze o jakąkolwiek wskazówke
12 lis 16:33
oliwia:
up..
12 lis 16:50
Krzysiek:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Analiza_matematyczna_1/%C4%86wiczenia_14:_Ca%C5%82ka_Riemanna_funkcji_jednej_zmiennej
12 lis 16:52
oliwia:
Dziękuje bardzo!
12 lis 16:55
Mila:
0
∫
1
e
x
dx=[e
x
]
0
1
=e
1
−e
0
=e−1 tyle ma nam wyjść
1
lim(
SIGMA(e
k/n
)
n
dla k=1 do n , gdzie n→
∞
1
( jest to suma pól n prostokątów o szerokości
i długości e
k/n
n
Sigma ( brak mi tego znaku) e
k/n
to suma wyrazów ciągu geometrycznego. oblicz : a
1
, q i sumę n wyrazów
12 lis 17:25