Obliczenie graniczy z DEFINICJI:)
gakusei: | | n2−1 | |
Udowodnij z definicji lim |
| =−1 |
| | 2−n2 | |
n→
∞
Tylko z definicji! ja umiem to normalnie policzyc...
12 lis 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybieramy ε>0
niech N = sufit(
√2+ 1/ε)
| | (N+k)2 − 1 | | (N+k)2 − 1 + 2−(N+k)2 | |
|aN+k −g| = | |
| −(−1)| = | |
| | = |
| | 2−(N+k)2 | | 2−(N+k)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= | |
| | < | |
| | = | |
| | = |ε| = ε |
| | 2−(N+k)2 | | 2 − N2 | | | |
c.n.w.
12 lis 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie k∊N+
12 lis 15:22
gakusei: powiedz mi

co to za oznaczenie 'sufit'?

i jak wymysliles aby za N wziac wlasnie ta
wartosc? sam przebieg obliczen jest jasny.. tylko jako tako sam bym tego nie wymyslil
12 lis 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna: sufit z x = najmniejsza liczba całkowita wieksza od x
inaczej −−− sufit z x = [x] + 1 (czyli część całkowita +1)
skąd wiedzialem, że taki N wziąć

najpierw zostawiłem wolna 'lukę' i patrzyłem co dostanę
przy szacowaniu ... wtedy tak podpasowałem aby szacowana wartość była ≤ ε i tyle
13 lis 10:27
mikee: Artur z miasta Neptuna, moglbys looknąć na moj przyklad, ktory napisalem w osobnym poście?
dzięki z góry.
13 lis 10:32