Oblicz miarę kąta
Ania:

Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej k w punkcie A. Ile wynosi miara kąta α
(zielony) zaznaczonego na rysunku?
kąt niebieski − 2α+120
12 lis 14:28
aniabb:
niebieski w trójkącie 360−(2α+120) = 240−2α
kat w trójkącie przy A 120−α
kąt zielony 90−(120−α) = α−30
12 lis 14:35
aniabb:

niebieski 2α+120°
fioletowy 360°−(2α+120°)=240°−2α
oba zółte 180°−(240°−2α) = 2α−60°
jeden żółty α−30°
zielony kąt 90°−(α−30°)=120°−α
jeżeli zielony jest też α (treść zadania) to α=120°−α więc 2α=120° i α=60°
12 lis 16:34