stosunek dł. podstaw trapezu
koz: Stosunek długości podstaw trapezu równoramiennego jest równy 2:1. przekątna trpezu dzieli na
połowy kąt wewnętrzny między dłuższą podstawą a ramieniem. Oblicz długości boków i miary kątów
wiedząc, że pole trapezu jest równe P
Proszę o rysunek albo wyjaśnienie jak do tego dojść. Niestety planimetria to nie mój konik.
12 lis 14:16
aniabb:
h/x = tg2α
h/3x = tgα
tg2α=3tgα
2=3(1−tg
2α)
3tg
2α=1
tg
2α=1/3
kąt ostry
tgα=
√3/3
α=30°
12 lis 14:27
aniabb: jak α= 30° to katy w trapezie 60,60,120,120
boki
3x=h√3 czyli P= h2√3 wyznaczamy h potem x potem z Pitagorasa ramię c
12 lis 14:32
koz: Dzięki wielkie. Zawsze zapominam, ze w takich zadaniach można skorzystać z funkcji
trygonometrycznych.
12 lis 16:57