Hiperbola i elipsa, geometria analityczna
radek:
1. Hiperbola w położeniu osiowym przechodzi przez punkt B(1,−1). Wyznaczyć równanie prostej
stycznej przechodzącej przez punkt B, jeżeli punkty F1(−6,−2), F2(0,−2) są ogniskami tej
hiperboli.
2.Elipsa w położeniu osiowym przechodzi przez punkt A(1,13). Wyznaczyć równanie prostej
stycznej do tej elipsy przechodzącej przez A, jeżeli punkty W1 (−1,−1), W2 (5,−1), są
wierzchołkami tej elipsy.
No więc porobiłem trochę te zadania ale nie wiem jak je skończyć i czy ogółem mam dobrze.
Ad1)
Wyznaczyłem środek, wyszedł mi S=(−4,−2)
Potem odległość ogniska od punktu |F1B| = 5√2, druga odległość |F2B| = √2
Z tego wyszło mi że 2a=4√2
Więc a=2√2
No i nie wiem, mam teraz do równania prostej podstawić współrzędne punktu B i za współczynnik
kierunkowy a=2√2 ?
W takim razie ta prosta ma równanie y=2√2x−1−2√2 ?
Ad2) mi wyszło:
a=3
b=√18
Jeżeli mam zrobić tak jak w przykładzie u góry to ta prosta ma równanie y=3x+√18
Czekam na odpowiedź
12 lis 12:53
aniabb: dlaczego środek −4 a nie −3 ?
12 lis 13:07
radek: no fakt, mój błąd, −3 powinno być, a jak z resztą ?
12 lis 13:14
kicek: moim zdaniem srodek lezy w punkcie (2;−1)
14 lis 11:27
kicek: sory ,te wspolrzedne dotycza elipsy a wy mowicie o bledzie w zadaniu o hiperboli
14 lis 11:40