ekstremum
0v0: wyznacz ekstremum funkcji:
f(x,y) = x
3 + y
3 − x − 6y + 10
najpierw trzeba policzyć f`(x) tak? jak to zrobić?

Prooosze o pomoc
12 lis 12:47
aniabb:
f'x = 3x2 − 1
f'y = 3y2 − 6
12 lis 13:03
0v0: ok, czyli chyba:
x = pier{1/3} v x = − pier{1/3}
y = pier{2} v y = − pier{2}
I co dalej..?
12 lis 13:08
aniabb: teraz drugie pochodne
12 lis 13:10
0v0: a jak wyznaczyć te drugie..?
12 lis 13:15
aniabb: pochodne z pochodnych
f''xx = 6x
f''xy = 0
f''yx = 0
f''yy = 6y
12 lis 13:17
12 lis 13:19
0v0: a oki te xx i yy gituś, ale te f`xy i f`yx to jak wyznaczyłaś?

no i co z tym fantem teraz?
12 lis 13:20
aniabb: policzyłam .. ponieważ w f'x nie ma y więc pochodna po y to jak ze stałej czyli 0
12 lis 13:21
aniabb: teraz podstawiasz podejrzane x i y (te z 1pochodnej) w macierz masz w linku
12 lis 13:22