wartosc bezwzgledna
Magda: √|x| − √|y| ≤ √|xy|
kompletmie nie wiem jak sie za to zabrac, nigdy takich rzeczy nie udawadnialam...
12 lis 12:11
ZKS:
Masz jakieś do tego założenia bo to co napisałaś jest nie prawdą dla każdych liczb x oraz y
należących do rzeczywistych.
x = 1 ∧ y = 0
√|1| − √|0| ≤ √|1 * 0| ⇒ 1 ≤ 0 ?
12 lis 12:34
camus: Nie możesz wykluczać x=1 i y=0, bo √1 = 1 ∨ √1=−1, czyli
1 ≤ 0 lub −1 ≤ 0, co jest prawdą
Ale masz rację, pełna treść by się przydała
12 lis 12:41
Magda: profesor nie podala zadnych zalozen.
12 lis 12:42
Magda: tylko kazala skorzystacz tego ze (|a| − |b|)2 < |a2 −b2|
12 lis 12:45
ZKS:
Dlatego dodałem dla rzeczywistych liczb x = 1 ∧ y = 0 nie jest spełnione.
12 lis 13:03
Magda: to zalozenie juz mamy

ale jakto udowodnic
12 lis 13:17
ZKS:
Ale na pewno tak treść wygląda?
12 lis 13:26
ICSP: camus większej głupoty to już wymyślić się nie dało ?
12 lis 14:53
ZKS:
12 lis 14:56
Patrycja : to chyba ma byc taki przykład I√xI − I√yI≤I√xyI
12 lis 19:18
Patrycja : teraz ktoś pomoże?
12 lis 19:19
Magda: Droga patrycjo

ten przyklad wyglada tak jak napisalam
12 lis 19:26
Patrycja : a to ciekawe droga Magdo bo ja znalazłam taki przykład w zeszycie

moze po prostu są to dwa
różne
12 lis 19:29
Patrycja : tak czy tak oba ktoś mógłby pomóc rozwiązać
12 lis 19:29
xyz:
Kobiety jak Wam wytłumaczyć, że nie można udowodnić prawdziwość twierdzenia które jest
fałszywe.
Przykład:
x=9 y=1/9
√9 −
√1/9 ≤
√9*1/9 ⇒ 3 − 1/3 ≤ 1 ⇒ 2,(6) ≤ 1
Kochane dziewczyny jak wykażecie wpierw, że
to ja zrobię to zadanie.
12 lis 19:41
Magda: to moze to powinno byc tak
√|x| −
√|y|≥
√|xy| teraz jest to raczej prawdziwa nierownosc
12 lis 19:47
Magda: Droga Patrycjo!

jednakze kolezanka z naszej grupy miala tak to zapisane w zeszycie
12 lis 19:48
xyz:
Magdo, też to nie działa:
przykład:
x=9 y=1
√9 − √1 ≥ √9*1 ⇒ 3 −1 ≥ 3 ⇒ 2 ≥ 3 sprzeczność.
12 lis 19:50
Magda: to moze tam nie powinno byc mnozenia tylko ≤ √|x−y| wtedy zadziala?
12 lis 19:53
Patrycja : no to nie ciekawie, napiszemy , że to sprzeczność i zle pani wymslila zadanie
12 lis 19:55
Patrycja : mozesz miec rację droga Magdo
12 lis 19:56
Magda: Droga Patrycjo!

Pani profesor zawsze ma racje, a gdy nie ma racji, patrz poczatek zdania
12 lis 19:57
Patrycja : spoczko

hehe
12 lis 20:01
Nienor: na czym wam to zdali, bo może ten moduł, oznacz dł. wektora.
12 lis 20:02
Patrycja : na wstepie do rachunku rozniczkwego
12 lis 20:03
Patrycja : a moze to byl taki myk , my sie staramy trudzimy a tu wystarczy napisac ze jest blad w zadaniu,
pani profesor jest smart

i to bardziej niz sie wydaje
12 lis 20:04
ZKS:
Magda wtedy zadziała.
12 lis 20:05
Patrycja : ale ten modul to napewno wartosc bezwzgledna, to zadanie bylo przy temacie z wrtoscia
bezwzgledna
12 lis 20:05
Patrycja : ZSK to jak wtedy bedzie?
12 lis 20:06
Patrycja : przepraszam ZKS
12 lis 20:07
Magda: to jak zadziala, to ja kto bedzie?

w srode kolos, a profesor podobno robi z prac domowych a
to jest juz prawie ostatnie zadanie...
12 lis 20:37